Odată cu lansarea jocului Ghost Recon Wildlands, au apărut și o ediție limitată de căști pentru joc, lansate de ThrustMaster, sub numele de Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition. Am avut și noi posibilitatea să le testăm atât în jocul celor de la Ubisoft, dar și în altele, atât pe PC, cât și pe Xbox One și am fost impresionați. Eu sunt adeptul căștilor stereo pentru jocuri, în special și cam toate căștile cu 5.1 și 7.1 virtual surround m-au cam dezamăgit până acum, însă experiența avută cu acestea mi-a schimbat părerea. Să ne uităm puțin la specificațiile tehnice ale căștilor:

 • Diametru difuzoare: 60mm
 • Izolare pasivă de sunet
 • Sensibilitate: 102dB
 • Sunet: 7.1 Virtual Surround
 • Control bass electronic
 • Burete cu spumă de memorie pentru urechi și cap
 • Controller dedicat pentru volum, bass, balans joc/chat, microfon și mod 7.1
 • Baterie separată pentru a prelungi durata de viață a acumulatorului manetei
 • Compatibilitate: Xbox One și PC

Ce găsim în pachet

Pachetul Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition include următoarele:

Aveți mai joc un mic video de unpacking din momentul în care am primit pachetul:

Design și Calitate Materiale

Primul lucru pe care îl observi la Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition este dimensiunea difuzoarelor. Până anul acesta nu prea erau căști cu diamerul difuzorului mai mare de 50mm, iar cu cât dimensiunea este mai mare cu atât sonorul este mai puternic. Acestea sunt învelite într-un burete cu spumă de memorie care pare să fie foarte înalt calitativ la primele atingeri. Culoarea predominantă la căști este negru cu dungi galbene și inserții specifice temei din Ghost Recon Wildlands cu capul de mort specific, prezent în interiorul difuzoarelor și pe plasticul exterior.

În partea de sus, deasupra capului, buretele de spumă este de asemenea prezent, având un design din nou inspirat din joc, de data aceasta imprimat cu logo-ul jocului:

În exterior, căștile sunt învelite într-un material plastic, dar la interior este o structură metalică care se simte la mână și dă impresia de rezistență și calitate:

Designul și forma, per total, fac din ThrustMaster  Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition unele din cele mai confortabile căști pe care le-am testat eu până acum și asta se datorează în principal buretelui cu spumă de memorie care se mulează perfect pe cap. Orice săști de gaming au nevoieși de un microfon, iar în acest caz avem unul detașabil, care are o parte flexibilă ce îți permite să îl așezi oricum dorești și acesta intră în locul special din interiorul căștii stângi folosind un ghidaj din plastic dur.

Căștile ThrustMaster  Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition sunt concepute pentru a funcționa pe Xbox One în principal, așa că nu au mufe jack specifice pentru PC(două jackuri). Cablul este scurt de aproximativ 1 metru și are în capăt o mufă Jack care se conectează la adaptorul Y Power Pack, care este practic un fel de baterie externă care se încarcă când conectezi cablul USB și apoi folosește tensiunea acumulată pentru a alimenta căștile și nu consumă bateria controllerului. Acesta are un design inspirat din joc, cu culori negre și gri cu accente galbene:

Acesta face parte dintr-un sistem unitar fiind legat prin cablu la dispozitivul Y Sound Commander. Acesta reprezintă „creierul” căștilor, să zic așa. Cu ajutorul acestuia controlezi volumul, intensitatea bassului, balansul joc/chat, microfonul și modul 7.1 Virtual Surround. Personalizat cu accente din Ghost Recon Wildlands, acesta contribuie și el la designul unitar al căștilor și accesorilor acestora, păstrând combinația de negru cu gri cu accente galbene. Conectat la maneta de Xbox One acesta se aprinde și afișează electronic pe micul ecran între „+” și „-” intensitatea fiecărei funcții. microsofonul se activează și dezactivează cu butonul dedicat, iar când acesta este activ butonul este colorat în verde. Funcția feedback activează redarea de sunete emise în mod normal de manetă la vibrații dar când e activă în combinație cu microfonul, vei auzi și în căști ceea ce captează acesta din urmă.

Vorbiind de design, ThrustMaster au reușit să incorporeze în Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition esența echipamentelor de gaming, forma generală și funcțiile fiind exact ceea ce își doresc gamerii să găsească într-un produs de top. Calitatea materialelor folosite este superioară, se vede cu ochiul liber că n us-a făcut rabat la piese și nu s-a optat pentru reducerea costurilor într-un anumit segment, iar impresia generală dată de căști este una foarte bună.

Calitate Sunet și microfon

Fiind concepute pentru Xbox One, căștile Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition au nevoie de o manetă dedicată consolei pentru a funcționa la adevărata lor capacitate. Totuși ele au un jack, așa că mi-am permis să le testez și fără Y Sound Commander & Y Power Pack. Primul lucru pe care l-am observat la prima utilizare a căștilor a fost izolarea fonică. Neconectate la nimic și puse direct pe cap pentru a vedea cum stau mi-au obturat bine auzul. Am rămas surprins pentru că am mai testat și alte produse de top din aceași nișă și nici unul dintre acestea nu mi-a dat un feedback așa puternic. Așa că am decis să le încerc mai întâi „pe gol” să spunem, adică le-am conectat mai întâi la un telefon apoi la o combină audio. Neavând control doar din dispozitivul atașat în acest punct și fără microfon activ le-am încercat pe muzică. Fără a beneficia de controllerul care activează bassul și 7.1 am putut să-mi dau seama de puterea lor. Diametrul de 60mm al difuzoarelor fac ca sonorul emis să fie foarte puternic. La 30% volum din telefon deja nu mai auzi nimic di nexterior când cântă muzica și am rugat prietenii să încerce să vorbească, chiar să strige la mine din apropiere să văd ce efect are izolarea. La 50% deja nu mai auzi nici zgomotele puternice, deci din acest punct de vedere sunt perfecte. La volum de 100% și pe muzică cu bass foarte puternic, fără controller acestea bârâie totuși, deci n usunt soluția ideală de ascultat muzică pe telefon, mai ales la intensitate maximă, dar nu pentru asta au fost concepute.

Am trecut așadar la testarea lor în mediul pentru care au fost create și le-am conectat mai întâi la Xbox One și apoi la PC, tot prin intermediul manetei. Mai întâi am testat Forza Horizon 3 în multiplayer pentru a încerca și microfonul și impresia lăsată de căști a fost incredibilă. Reglate cu ajutorul Y Sound Commander acestea se aud extraordinar, calitatea sunetului fiind excepțională și efectulele 7.1 se aud perfect. Microfonul pe consolă se aude extraordinar, dar jocurile de curse de mașini nu sunt un test adevărat. Așa că am decis să le testez pe PC în diferite scenarii. Mai întâi am pornit Ghost Recon Wildlands jocul pentru care au fost concepute și experiența avută în el a fost mult peste cea simțită cu căștile mele normale, care nici ele nu sunt de aruncat (Ozone Onda ST). Efecele sonore sunt clare și îți indică cu precizie unde sunt inamicii, iar sunetul în joc parcă s-a schimbat complet. Jucând contra inamicilor AI este însă aproximativ previzibil, așa că am decis să testez căștile și pe un mod competitiv și am ales ca platformă Counter-Strike: Global Offensive.

CSGO nu are în setări sunet 7.1, sau cel puțin la mine nu este prezent și am testat diferite versiuni până am ajuns la HRTF, un mod de sunet pe care eu l-am urât până acum pentru că se auzea încet și nu puteam să anticipez unde sunt inamicii după pereți și colțuri. Din momentul în care am găsit setarea potrivită pentru balans la volum, chat în joc și muzică, mi-am schimbat părerea. Chiar dacă este puțin ciudat să jocul CSGO cu maneta de Xbox conectată la PC și căștile băgate în ea, în timp ce te joci de pe mouse și tastatură, experiența de sunet este una ireală. Căștile mele uzuale erau foarte bune, sau așa le consideram eu, pe stereo și mă adaptasem jocului cu ele, acum nici nu le mai folosesc. Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition sunt perfecte pentru HRTF și indică cu precizie adversari aflați până la jumătatea hărți ide joc. Înainte îi auzeam și știam că sunt în zona respectivă, acum îi aud și pot aproxima destul de bine locul în care sunt ei. Nu îmi vine să cred că există asemenea diferențe, mai ales că încercasem o pereche de căști de la HyperX în același setup, legate irect în PC și avusesem o experiență total nefericită.

În ceea ce privește microfonul, acesta se aude puțin înfundat în CSGO, dar probabil are de-a face cu ceva setări ale jocului în colaborare cu maneta, pentru că în programe de chat și în Wildlands, acesta se aude clar și tare. Am făcut teste pe Skype, Discord și Teamspeak cu rezultate excelente, dar și în jocuri precum Wildlands sau Rocket League unde nu am avut probleme. Cu butonul de feedback activ îmi aud respirația în căști, deci sensibilitatea este mare și chiar dacă el este unidirecțional, zgomotul din cameră este captat, de exemplu cel de la televizor. Aș putea vorbi foarte bine cu căștile puse pe masă, iar intensitatea vocii este preluată și transmisă foarte bine.

Concluzie

Căștile Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition nu sunt ieftine, prețul lor este de aproximativ 620-650 lei, dar concurează cu succes cu produsele din aceași zonă cum ar fi HyperX CloudX Revolver, Logitech G533 sau Corsair Void. Mai mult decât atât cele mai apropiate produse concurente care oferă intensitate de sunet la fel de mare sunt ASUS Strix DSP, care costă cu 100 lei mai mult. Calitatea sunetul ș idesignul sunt ireproșabile pentru gaming. Microfonul este probabil printre cele mai bune disponibile pentru Xbox One și unul de top pentru PC. Chiar dacă sunt concepute pentru consolă eu le voi folosi în continuare pe PC pentru că m-am îndrăgostit de ele. Dacă ar fi să găsesc ceva rău de spus de ele ar fi doar că bassul ar putea fi mai puternic și atunci ar deveni ideale și pentru muzică și că poate sunt cam mari sau greoaie pentru unii dintre utilizatori, dar pentru mine sunt perfecte așa cum sunt, nesuportând căștile mici.

ThrustMaster Y-350X 7.1 Powered Ghost Recon Wildlands Edition
9.6 Notă editor
Pro
 • Design extraordinar
 • Calitate foarte bună a materialelor
 • Sunet excelent în jocuri
 • Microfon bun
 • Izolează perfect sonic
 • Contra
 • Bass prea slab pentru muzică
 • Design
  Calitate Materiale
  Calitate Sunet
  Calitate Microfon
  Izolare sonică

  Mulțumim celor de la ThrustMaster pentru că ne-au pus la dispoziție căștile pentru testare.

  Lasa un comentariu
  Enermax Starryfort SF30
  %d blogeri au apreciat:
  Sari la bara de unelte