Torment: Tides of Numenera este un RPG de strategie produs și distribuit de inXile Entertainment. Torment: Tides of Numenera este succesorul tematic al lui Planescape: Torment, lansat în 1999, unul dintre cele mai apreciate jocuri de rol din toate timpurile. Tides of Numenera îți permite să explorezi teme similare profunde și personale.
Poveste
Explorează Pământul peste un miliard de ani în cadrul SF al Numenera. Descoperă o nouă lume construită peste rămășițele celor care au dispărut, și civilizațiile super-avansate și pune-ți amprenta asupra acestei lumi. Ia o sumedenie de decizii, suportă consecințele și caută răspunsul la întrebarea supremă: Cât valorează viața unui om? Înainte ca cea de-a Noua Lume să ia naștere, numeroase civilizații s-au ridicat și au decăzut, lăsând în urma rămășițe ale tehnologiei avansate. Un om descoperă o modalitate de a folosi aceste dispozitive, cunoscute ca numenera, pentru a trece dintr-un corp în altul și pentru a păcăli moartea. Această metodă trezește o forță străveche și mortală, The Sorrow, care încearcă să ucidă pe cel care păcălește moartea și pe posesorii corpurilor pe care le-a folosit: inclusiv pe tine.
Gameplay
Vei juca în rolul ultimului paria alungat. Acest lucru înseamnă că vei juca cu un caracter predefinit. La început vei alege dintre un caracter masculin și unul feminin. Aceasta este o alegere expansivă ce va avea un impact asupra reactivității jocului și va deschide noi povești potențiale pentru tine. Aceasta nu va afecta însă statisticile, abilitățile, gameplay-ul de bază sau alți factori. În Torment: Tides of Numenera tu definești caracterul personajului și nu el te definește pe tine. Tu decizi ce este moral și ce nu, ce este bine și ce este rău. Caracterele cu care interacționezi vor ține minte ceea ce le-ai spus și vor interacționa cu tine în consecință. Practic tot ceea ce faci, sau ce alegi să nu faci, are consecințe în dinamica jocului. Jocul are multiple finaluri și povești și este practic imposibil să vezi tot ceea ce are de oferit într-o singură sesiune de joc, de aceea producătorul îți recomandă să joci relaxat fără a te gândi că vei pierde ceva, iar când termini jocul să-l începi din nou pentru că vei avea o altă experiență la fiecare joc.
Asta este ideea din spatele jocului, pentru că este gândit să fie jucat de numeroase ori, pentru ca la final să ai o experiență completă. Totuși, acest sistem de joc necesită o anumită dedicare și răbdare. Eu vin și scriu acest review după aproximativ 20 de ore de joc și în acest moment nu îmi prea mai vine să mă mai joc, dar poate că privesc jocul din priviința unui outsider al lumii Planescape. Lumea din Numenera este o recreare digitală a jocului RPG de masă în universul Planescape. Aventura are loc în lumea numită Ninth World (a Noua Lume), plasată un miliard de ani în viitor.
Primul lucru cu care te confrunți în joc încă din primele minute este faptul că moartea nu este sfârșitul. Când mori, intri în labirintul lui Castoff în interiorul propriei minți. Aici este indicat să explorezi, să cauți adevăruri de mult ascunse, descoperi secrete ale poveștii, găsești indicii noi și te vei întoarce la viață mai înțelept ca înainte să mori. Când revii la viață ajungi pe Pământ și vei întâlni primii doi companioni. În total, jocul ne oferă 6 companioni și ptem alege să mergem în aventură cu până la 3 dintre aceștia odată. În timpul luptelor preluăm controlul și asupra lor și putem să folosim armele și abiolitățile fiecăruia. De asemenea controlăm și cum evoluează în level-up. În funcție de cum îi upgradăm, aceștia ne vor debloca și nouă abilități și puteri speciale.
Puterile le aduni găsind așa numitele „Cyphers”. Acestea sunt arme care au puteri speciale și pot aprinde o zonă mare, pot summona extratereștrii sau creaturi fantastice sau pot lua viața inamicilor. Totuși, acestea trebuie utilizate cu grijă, pentru că fiecare dintre aceste arme este unică și poate fi folosită doar o dată. Dacă le strângi, iar ești dezavantajat, pentru că cu câte ai mai multe asupra ta, acestea îți afectează capacitatea de luptă sau pot chiar și exploda în inventar și să te ucidă. Totuși, aceste puteri sunt cea mai bună armă pe care o poți găsi în joc, deoarece acestea nu ratează niciodată și de cele mai multe ori sunt fatale pentru inamici.
Nu vreau să intru prea mult în detalii și să vă stric experiența de joc, așa că am să mă opresc aici. Pot spune că Torment: Tides of Numenera este interesant și unic în felul său, însă este conceput în așa fel încât te obligă să-l joci în mod repetat. Ca să acoperi tot ce are jocul de oferit ai nevoie de multe ore de joc și multă răbdare, însă pentru pasionații de RPG-uri fantastice, jocul este extraordinar. Povestea este bine conturată, bine lucrată și dezvăluită în totalitate abia după mai multe ture de joc.
Grafică și sunet
Motorul grafic din Torment: Tides of Numenera este contrastant. Pe de-oparte, grafica din timpul jocului, adică aceea aplicată personajelor, inamicilor și a terenului este extrem de bună, modernă și în concordanță cu tema jocului. Personajele sunt bine lucrate, inamicii, extratereștrii și elementele de structură la fel, iar animațiile sunt concepute inteligent. Pe de altă parte, interfața jocului pare desprinsă dintr-un joc din anii ’90. Dialogurile sunt toate înghesuite într-un dreptunghi din partea de jos a ecranului și de multe ori nu încap cu totul în acesta, așa că trebuie să dai în jos ca să citești tot și să alegi răspunsul potrivit. Lipsa sunetului pe partea de dialoguri contribuie și el la discrepța menționată anterior și crează impresia că jocul este un amalgam de nou și vechi.
Concluzie
Torment: Tides of Numenera nu este un joc ușor de explicat. Cel mai ușor mod de a-l defini ar fi să-l numesc „interesant”. Jocul îmbină elementele „clasice” cu cele „moderne” într-un joc inovator. Ideea jocului este bună, mi-a plăcut mult faptul că moartea nu mai reprezintă un sfârșit al jocului, iar povestea este interesantă, însă pentru a o putea înțelege în profunzime trebuie să joci mult și să repeți jocul încercând să iei alte decizii pentru a se creea o poveste nouă. Ai nevoie de multă răbdare și trebuie să fii pasionat ca să îl termini cu adevărat și va atrage cu siguranță fanii genului RPG, însă marea majoritatea a jucătorilor îl vor abandona după 1 poate 2 încercări finalizate.
M-am bucurat tare mult cand am vazut ca primul review postat a fost pe un site romanesc. Foarte ciudat, dat fiind faptul ca jocul apare pe 28 Februarie si il citesc pe 25.Nu cumva exista si un embargo din partea la Inxile prin care nu se pot posta astfel de recenzii? Si mai ciudat este faptul ca nu l-ai terminat, toate informatiile pe care le-ai scris le am si eu jucand Early Access pe Steam.
Nu prea inteleg ce fel de review este acela in care nu ai apucat sa treci prin toata povestea, intr-un joc in care povestea este cel mai important lucru.
Salut Gheorghe.
Nu am primit nici un fel de embargo al articole. Noi am jucat Torment încă din Alpha și am continuat să testăm jocul pe parcursul perioadei Early Access. Accesul full l-am primit cu o săptămână în urmă și l-am terminat de două ori și nu mai avem mult până la a treia, nu știu unde ai găsit tu informații că nu l-am terminat. Așa cum am scris în articol, ca să descoperi toată povestea trebuie să-l joci de mai multe ori pentru că descoperi alte lucruri din interacțiunea ta cu alte personaje și alegerile pe care le faci. De asemenea, mai multe plimbări prin labirint îți dezvăluie lucruri noi.
Multumesc frumos pentru raspunsul rapid! Imi poti raspunde aproximativ cat timp ti-a luat sa termini jocul prima data?
De asemenea eram curios ce level se poate ajunge maxim ca Tier.
Concluzia referitoare la faptul ca nu ai terminat jocul vine din cauza faptului ca ai scris review-ul dupa 20 de ore de joc. Universul jocului nu este deloc Planescape ( Acolo se desfasoara primul joc – cel din 1999), universul acestuia este Numenera.
Un joc de aceasta magnitudine merita totusi mult mai multe pagini scrise si , mult mai bine.
Până acum avem 38 de ore în joc. Prima tură în joc a durat aprocimativ 20 ore. A doua 10 pentru că am trecut mai repede. A treia va dura mai mult pentru că învercăm să terminăm jocul fără lupte. Problema e că trebuie să găseşti oameni dornici să-l joace complet. La noi a încercat Marius să-l joace prima dată dar nu a avut răbdare să urmărească povestea şi l-am reluat eu.
Multumim frumos pentru recenzie. Inca nu l-am citit (in totalitate) dar vad aici multa munca depusa si as vrea sa-mi exprim cu aceasta ocazie aprecierea si respectul.
Majoritatea siturilor au recenzii de maxim 4 – 5 pagini.