Enermax Starryfort SF30

Tendințele pe net din ultima vreme încearcă să transforme serviciile clasice în subscipții sau abonamente lunare. Se întâmplă deja cam prin toate industriile digitale cu mai mult sau mai puțin succes și acum se îndreptă eforturile de acest gen și înspre industria jocurilor. Am văzut în trecut ceva servicii de închiriere lunară de jocuri care rulau în cloud, precum OnLive, însă acestea au avut viață scurtă. Acesta funcționa în felul următor: oamenii plăteau un abonament lunar și aveau o listă de jocuri. Chiar dacă nu aveau un PC foarte puternic, puteau juca ultimele jocuri prin intermediul platformei, pentru că acestea foloseau resursele serverului, iar jucătorul vedea de fapt un stream online interactiv prin care controla jocul. Problema principală era că aveai nevoie de un net foarte bun să rulezi fărăr probleme jocurile și acestea sacadau chiar și pe linii mari. Serviciul a fost închis, iar acum a apărut Utomik, platforma de “joc nelimitat” cu subscripție lunară. Spre deosebire de OnLive, noua platformă ne oferă posibilitatea de a descărca jocurile sși a le juca direct pe calculatorul nostru.

Jocurile sunt făcute pentru a fi jucate local, nu pe sisteme la distanță, pentru a te bucura de o experiență adevărată. Da, ai nevoie de un sistem puternic pentru a te juca toate titlurile noi, dar măcar îți merg. Utomik, folosește un serviciu similar cu cel oferit de Netflix, însă pentru jocuri. Pentru o sumă lunară primim un catalog de jocuri și putem să le descărcăm și să le jucăm cât vrem. Tehnologia Utomik promite un gameplay de 100 de ori mai rapid prin intermediul tehnologiei care descarcă jocurile în timp ce le joci, permițându-ți access instant la titlurile online. Adică dacă vrei să joci ceva, platforma va descărca mai întâi o bucată din joc necesară pentru a porni jocul și tu îl poțo porni, iar în timp ce tu te joci se va descărca și restul jocului. Abonamentele  Utomik  costă € 5.99 acum, în perioada de Beta, urmând să coste € 9.99 după ce iese din beta. Ideea platformei este bună, mai ales că oferă un număr mare de jocuri pentru această sumă, în momentul actual fiind peste 450 în listă, așa că ne-am decis să o testăm și să vă spunem despre ce este vorba și dacă se merită.

Am luat așadar un abonament și am instalat aplicația. Aceasta arată cam ca și interfața Netflix și este destul de simplu de utilizat. Nu are pentru moment opțiuni complicate și este doar un client de descărcat jocuri. Până acum nu are nici comunitate, ceea ce înseamnă că nu poțo adăuga prieteni și nu poți juca multiplayer direct din platformă, așa cum faci pe Steam, Origin sau Uplay. Există totuși un buton de realizări și o informare cum că acestea vor fi introduse, deci probabil vom vedea mai multe opțiuni în viitor. Ca și structură, interfața se concentrează pe descoperirea de jocuri (cam ca și Steam Discovery) și descărcarea acestora. Acestea sunt grupate pe genuri sau în funție de producător.

Lista de jocuri este măricică și include 465 de jocuri în momentul de față. Am umblat puțin prin ele și am jucat câte ceva. Spre deosebire de Steam nu sunt multe titluri indie și jocuri mici în listă, însă lista e compusă din joculețe sceva mai vechi și seamănă mai mult cu librăria GOG. Avem o sumedenie de jocuri, de la clasicul Neighbours From Hell, la modernul Xities XXL. Lista producătorilor pare să crească în mod constant și acum conține 14 companii: THQ, Paradox, NHTV, 1C, Game House, Youda, Plug in Digital, Codemasters, Merge Games, Milestone, SEGA, Daedalic, Epic Games și Disney. Dintre jocuri mi-au sărit în ochi LEGO Starwars și seria clasică Starwars, Borderlands, Unreal Tournament, Blackguards, Deponia, The Cave, MotoGP, MXGP, The Inner World și multe alte jocuri lansate de prin 2011 încoace. Fiind obișnuit cu astfel de jocuri nu mi-au sărit multe în ochi și nu m-a impresionat prea tare lista și am preferat să joc ceva titluri mai vechi, însă nu toată lumkea are așa multe jocuri pe Steam, spre exemplu. Discutând cu un prieten care nu are acces la atâtea jocuri pe contul său am realizat că lista e bună și oferă destul de mult conținut.

Ca și funcționalitate, sistemul funcționează bine. Unele jocuri necesită doar o parte a jocului să fie descărcată, altele trebuie descărcate complet, iar instalarea lor se execută automat, nu trebuie să mai dai tu comenzi. Jocurile sunt hostate pe ceva cloud probabil, iar viteza de descărcare este bună și jocurile rulează folosind resursele calculatorului tău. Jocurile suportă și controller dacă ai, deci beneficiezi practic de toate avantajele unei platforme ca și Steam, însă lipsește multiplayerul. Dacă jocul suportă multiplayer poți juca, însă nu ai liste de prieteni cu care să poți juca dintr-o interfață comună.

Conceptul Utomik mi s-a părut bine prezentat și implementat. Serviciul funcționează bine și ai acces la o listă destul de mare de jocuri. Dacă pe console există de ceva timp astfel de servii de abonamente de jocuri, pe PC sunt la început, iar competitorii nu sunt mulți la număr, cel mai important dintre aceștia fiind EA prin programul Origin Access sau Humble Bundle prin Humble Monthly. Spre deosebire de aceștia,  Utomik oferă totuși mult mai multe jocuri și conținut mai variat, air prețul din Open Beta este decent. Utilizatorii noi pot încerca gratuit serviciul pentru 14 zile pe site-ul www.utomik.com și-și pot anula serviciul oricând doresc, deci puteți să îl încercați și voi să vă faceți o părere despre el.

Lasa un comentariu
Asrock
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte