Anul trecut vă spuneam că în 2016 au fost lansate 40% din jocurile totale pe Steam. Asta se datorează programului Steam Greenlight, care a permis dezvoltatorilor să-și pună jocurile pe platformă, să accepte voturi și să ajungă pe magazin. Noul anunț al celor de la valve ne spune că ei s-au bucurat de un succes mare cu Greenlight și este timpul să se renunțe la el și să fie înlocuit cu programul Steam Direct, care se vrea o metodă mai ușoară și mai directă pentru publicarea de jocuri pe platformă.

Programul este prezentat cu surle și trambițe, însă au început deja să apară nelămuriri și temeri din aprtea dezvoltatorilor mici din cauza unei propoziții apărută pe pagina anunțului. Procedura de aplicare pentru dezvoltatori este ușoară și nu necesită multe acte, însă fiecare joc publicat va necesita depozitarea unui „comusion de risc”, care reprezintă o sumă de bani pe care dezvoltatorii trebuie să o plătească, rămânând în cont cu titlu de garantare a calității jocului. Nu se știe încă cât va fi această sumă, dar poate fi oricât între $100 și $5,000 și, mai mult decât atât, nu se știe dacă producătorii își vor recupera această sumă sau cât și în ce condiții și-o vor putea recupera.

Suma reprezintă practic o garanție că jocul este unul funcțional și Valve dorește probabil să-și acopere spatele în cazzul în care cumpărătorii nemulțumiți de produs își vor cere banii înapoi. Pe greenlight se plătea $100 ca să-ți publici jocul și trebuia să treci de votul utilizatorilor ca să-ți vezi jocul listat pe magazin. Acum nu mai ai nevoie de vot, dar banii se pare că vor fi mai mulți, iar asta se va reflecta în prețul jocurilor. Dacă suma va fii mare, primul rezultat va fi un număr mai mic de jocuri indie pe Steam și la un preț mai mare. Multe dintre jocurile existente acum pe Steam sunt însă de calitate îndoielnică, deci poate vom vedea și un salt calitativ.

Lasa un comentariu
%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte