Register
Or


A password will be e-mailed to you.

The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier Review (Sezon Complet)
Ep. 1: Ties That Bind Part One8.8
Ep. 2: Ties That Bind Part Two9.2
Ep. 2: Above The Law9.5
Ep. 4: Thicker Than Water8
The Walking Dead: The Telltale Series - A New Frontier Ep. 5: From The Gallows10
Pro:
  • Poveste foarte bună, bine conturată și creată până la final
  • Jocul rulează mult mai fluent ca precedentele
  • Personaje noi bine conturate
Con:
  • Unele momente ambigue sau lipsite de sens într-o lume "reală"
9.1Scor
Reader Rating: (4 Votes)
9.8

The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier este partea a treia a jocului care a făcut Telltale Games celebrii. Primul joc al seriei a câștigat 90 de premii pentru „jocul anului” la lansare și a generat o isterie generală în lumea gamingului, aducând un nou gen de joc care a prins foarte bine la public și a deschis drumul către alte jocuri după reviste de benzi desenate sau seriale, precum Batman sau Game of Thrones. Personal, sunt un fal al benzilor desenate The Walking Dead, urmăresc serialele și citesc regulat numerele digitale apărute, deci jocul mi-a trezit interesul încă de la început și m-a prins repede. Am mai testat alte jocuri precum The Walking Dead: Survival Instinct aparținând aceleași francize, dar până acum nu am găsit nici unul care să aducă o poveste atât de intensă și captivantă ca seria de la Telltale Games. Acestea fiind spuse, am să încerc să fac un review jocului și am să încerc să păstrez o notă cât mai obiectivă în analiza mea. Reviewul va fi diferit față de cele cu care sunteți obișnuiți să le primiți de la noi, pentru câ voi aborda jocul episodic și voi face referiri la sezoanele anterioare ale jocului și la alte titluri din franciză pentru a putea să vă faceți o idee despre ce este vorba.

* Acest review va fi actualizat în momentul în care vor apărea episoade noi. Nota primită în acest articol este pentru episoadele 1 și 2 și se poate modifica după apariția episoadelor ulterioare.

Primele două sezoane au avut în centru pe Clementine și au urmărit evoluția acesteia de la o fetiță speriată la o adoleșcentă care nu are încredere în nimeni și care preferă să-și ia viața în propriile mâini supraviețuind apocalipsei. Speram că și în acest sezon să joc tot cu ea, însă, după cum spune și numele jocului, avem alți protagoniști în fața noastră. Jocul s-a lansat cu primele două episoade disponibile, denumite “Ties That Bind” – Partea 1 și 2.  Acțiunea are loc la câțiva ani după The Walking Dead: Season Two și îl are în centru pe Javier, un fost jucător de baseball care este prins în apocalipsă împreună cu o parte din familia lui (cumnata și cei doi copii ai ei). Primele două episoade se derulează pe trei planuri temporare: unul pre-apocalipsă care are în centru pe Javier și familia acestuia, unul ce acoperă perioada temporară dintre Sezonul 2 și acesta, care o are în prim plan pe Clementine și care reprezintă singurele momente din joc în care poți juca cu aceasta și unul în prezent, în care jucăm cu Javier, dar în care Clementine are și ea un rol important. Vom discuta despre fiecare episod pe rând.

The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier Ep. 1: Ties That Bind Part One

Primul episod începe în forță, prezentându-ne noul protagonist, Javi. Acțiunea are loc în momentul în care începe apocalipsa și ajungem repede să cunoaștem familia acestuia și legăturile dintre ei. Specific scenarilor Telltale știm însă că ceea ce vedem nu reprezintă tot adevărul și sunt scoase din context. Descoperim asta pe parcursul jocului când avem parte de mai multe momente ilustrative care prezintă relația dintre personaje și momente cheie care au dus la situația actuală. Intro-ul, să-i zic așa, este extrem de bine prezentat, mai bine probabil ca în primele două sezoane și nu ai prea multe opțiuni proprii aici, dar prezentarea este genială și arată ca un scurt metraj horror, realizat „cu cap”.

Lipsa lui Clementine, cel puțin la începutul episodului mi-a lăsat oarecum un gust amar, pentru că pe parcursul primelor două jocuri m-am atașat destul de mult de personaj. Producătorii au decis totuși să se detașeze puțin de povestea continuă din primele două sezoane și să vină cu o abordare nouă în acesta. The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier îți permite să îți imporți salvările din sezonul anterior, astfel încât deciziile pe care le-ai luat acolo să se reflecte în acesta. Eu am ales la sfârșitul sezonului precedent să o iau singur la drum cu Clem, o decizie pe care am împărtășit-o cu un procent foarte mic de alți jucători și așteptam cu nerăbdare acest episod să văd unde mă duce această decizie, însă alegerea producătorilor de a nu continua direct povestea fetei mi-a dat planurile peste cap. Cei care nu au salvat în cloud sau nu au jucat primele două sezoane își pot genera o nouă poveste din joc într-un mod inedit și destul de bine pus la punct. Povestea lui Javi fiind la început permite jucătorilor noi să joace direct acest episod, fără a pierde ceva dacă nu le-au jucat pe primele două. De altfel, în joc apar casete care îți recomandă să cumperi și primele două sezoane pentru a le încerca, chiar dacă ai terminat episoadele din acesta.

Să revenim astfel la episodul nostru care se continuă în prezentul apocaliptic al jocului și care ni-l arată pe Javi încercând să scape de o hoardă de „walkers” împreună cu ceea ce se pare că a mai rămas din familia lui: cei doi nepoți și cumnata sa. Evenimentele se desfășoară oarecum încet, dar jocul nu mai are momente chinuitoare în care trebuie să te plimbi 10 minute și să vorbești cu toată lumea. În primele 20 de minute ale episodului ne este ilustrată destul de rapid relația dintre personaje, dar detaliile sunt prezentate intuitiv. Între Javi și cumnata sa se dezvoltă o relație similară cu ceea ce am văzut în primul sezon din serialul TV The Walking Dead între Lori și Shane. Lucrurile iau o întorsătură ciudată destul de repede, specific seriei și Clementine își face apariția într-un mod cât se poate de cool. Povestea derulată în acest prim episod este bună, dar nu are un factor „wow”, pe care speram să-l văd și, fiind obișnuit cu seria, multe din lucrurile ce urmau să se întâmple au fost relativ previzibile. Urmăriți gameplayul nostru pentru primul episod, video care a fost transmis live pe Twitch și care a reprezentat prima noastră incursiune în joc:

 

Vă las pe voi să urmăriți povestea în video și nu am să mai insist pe ea. Ca să concluzionez experiența mea cu primul episod a fost bunicică. Povestea m-a dezamăgit puțin, poate pentru că îmi doream mult să joc cu Clem, lucru care l-am tot repetat și în timpul filmării. În schimb, față de primele două jocuri, acțiunea e mai cursivă, iar jocul reacționează mai bine, mai intuitiv la comenzile date de jucător. Nu am pățit să nu-mi ia o comandă apăsată sau să aibă jocul ceva delay la taste, lucru pe care l-am pățit în timpul primelor două sezoane și era enervant pentru că viteza de reacție e esențială în acest joc.

The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier Ep. 2: Ties That Bind Part Two

Partea a doua continuă logic povestea primului episod și dezvoltă mai mult povestea. Avem parte de mai multă acțiune, ni se dezvăluie mai mult din trecutul lui Clementine, dar și povestea lui Javi. Începutul episodului merge în același ritm ca și primul, însă de pe la jumătate, povestea ia amploare, ritmul crește, tensiunea la fel și surprizele sunt multe. De această dată povestea are acel „wow” pentru că elementele surpriză curg unele după altele și încep să apară personaje noi, care leagă povestea de seria de benzi desenate și de aceea din serialul TV. Prezența lui Jesus în acest episod a fost una dintre marile surprize pentru mine și se pare că povestea lui va fi dezvoltată pentru a cunoaște cele întâmplate înainte ca el să facă parte din comunitatea Hilltop. Acțiunea se îndreaptă între Richmond, lângă Washington și sunt curios cât de mult va avansa în timp. Sentimentul de goliciune creat de lipsa acțiunii în peilea lui Clementine a dispărut în acest episod, iar deciziile morale pe care trebuie să le iei par să aibă mai mult impact decât oricare de până acum. Povestea evoluează fantastic de mult într-un mod cât mai plăcut.

În timpul streamului am avut anumite persoane care nu au jucat până acum seria și erau curioase de joc, unii dintre aceștia fiind reticienți la început. După ce am terminat de jucat al doilea episod am primit mesaje private în legătură cu jocul pentru că oamenii doreau să-l încerce. Unul dintre aceștia a fost colegul nostru Marius care stătea pe chat zicându-mi să ies din joc și să jucăm altceva, iar dimineață a venit la mine să-mi spună că, deși nu credea, jocul l-a prins și că și-l cumpără pentru consolă pentru că vrea să-l joace. Aceste impresii pozitive venite după acest episod mi-au confirmat ceea ce eu credeam inițial că e o părere subiectivă, și anume, faptul că episodul este extraordinar de bine creat. Aveți mai joc filmul din gameplay de pe acest episod:

Pe lângă povestea dezvoltată minunat, acest episod a adus și unele modificări mici, ce-i drept, la gameplay. Acum e mai intuitiv și mai ușor pentru jucător să tragă cu armele, ținta fiind mult mai stabilă și mai ușor de controlat decât în primele două sezoane. Modul mai relaxat și mai fluid de joc din primul episod se răsfrânge și în acesta și totul merge la perfecție. Acum aștept cu nerăbdare episodul al treilea, iar când acesta va apărea vom face din nou stream și ne vom adăuga părerea noastră la acest articol.

The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier Ep. 3: Above The Law

Partea a treia începe parcă mai lent decât cea de-a doua, dar povestea este dezvoltată mai mult și impresia generală este că vei lua decizii care pot schimba radical gameplayul în continuare, lucru care nu l-am mai văzut din Sezonul doi. Inițial, acțiunea se mută complet de pe Clementine și se axează pe javi și relația acestuia cu vechea familie. Se pune accent inițial pe ruptura sa de fratele său și legătura strânsă cu cumnata, întâi într-un flashback din trecut, air apoi pe parcursul întregului episod. Acest al treilea episod a fost mai lung ca precedentele și cu mai bine de 30 de minute, ceea ce e excelent și, mai mult, are mai mult de oferit pe toate planurile.

Chiar dacă joci în trecut sau în prezent în acțiune, ai o impresie puternică că deciziile tale au un efect real asupra modului în care evoluează povestea. Nu știu dacă e doar o părere sau nu, dar oricum aceste decizii par cât se poate de reale și de impact, iar unele dintre ele te pun pe gânduri pentru că trebuie să alegi între familie și prieteni în fiecare moment, fie că joci cu Javi și e în trecut la începutul apocalipsei sau în prezent în tabăra din Richmond, sau cu Clementine în scurtul moment pe care îl joci în pielea ei. Javi trebuie să aleagă între fratele său și soția acestuia, apoi între fratele său și prieteni, apoi din nou între frate, soție, dar și nepotul său, iar nici una dintre aceste decizii nu este ușoară pentru că îți dau impresia de drumuri diferite și te pun să alegi între protagoniști. Clementine este și ea pusă să aleagă între prietenii care au ajutat-o să supraviețuiască și copilul de care este responsabilă, iar decizia luată pare să aibă efect asupra poveștii, per total. Urmăriți mai jos gameplayul nostru din acest episod:

Dacă este să trag linie, episodul 3, Above The Law este peste primele două. Nu m-am simțit îndepărtat de Clementine jucându-l și asta e foarte bine, mai ales având în vedere că nu prea apuci să joci cu ea. Episodul este lung, povestea este mai puternic dezvoltată, personajele la fel și acțiunea este mai intensă și mai tensionată. Acesta episod m-a făcut să-mi aduc aminte de ce m-am îndrăgostit inițial de primul sezon și acum sunt agitat când mă gândesc că mai e totuși destul până va apărea următorul episod și eu de-abia aștept să-l joc.

The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier Ep. 4: Thicker Than Water

Episodul 4 al seriei continuă ceea ce pare să fie unul din cele mai bune sezoane The Walking Dead de până acum și am pornit să-l joc încrezător și cu speranțe destul de ridicate. Numele episodului implică o explorare mai vastă a relației complicate dintre Javi și fratele său, însă mă așteptam ca restul personajelor să fie și ele conturate mai mult. Din păcate acest lucru n use întâmplă și în timp ce noi urmărim povestea fraților care evoluează similar cu cea din serialul TV, adică cu mai puțină acțiune om-vs-zombie și mai mult suspans și conflicte interumane, spre deosebire de serial, personajele nu sunt dezvoltate suficient. Joan, cea care devine după episodul 3 inamicul principal, nu este conturată suficient și pare ștearsă, al fel ca întreg episodul până în partea de final.

Povestea evoluează lent și anevoios, de altfel, pe tot parcursul acestui episod. Chiar dacă avem 1 oră și jumătate de joc, aproximativ, n use întâmplă multe lucruri, și acestea nu au însemnătate. Mai mult au existat și momente confuze, în special cel cu doctorul, pe care îl puteți urmări mai jos, când eu mă așteptam la cu totul alt răspuns la acțiunea mea. O oră și 15 minute se scurg mult prea lent și prea banal din joc, însă acțiunea este salvată de ultimele 10 minute de gameplay când lucrurile iau în sfârșit o întorsătură ciudată și ne îndreptăm spre un final de sezon speficic seriei. Din păcate, Thicker Than Water este cel mai slab episodul al seriei de până acum, trage înapoi tot progresul făcut de primele 3 episoade, dar pregătește oarecum terenul pentru un final de sezon exploziv (să sperăm). Urmăriți episodul mai jos:

The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier Ep. 5: From The Gallows

The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier a ajuns la final de sezon odată cu episodul 5, care ar fi trebuit să vină ca o continuare directă a episodului precedent. Thicker Than Water s-a terminat într-un moment cheie, în plină acțiune, iar din acest motiv am așteptat cu nerăbdare să încep iultimul episod pentru a urmări evenimentele care urmează să aibă loc. Spre surprinderea și dezamăgirea mea inițială, acesta a început însă cu imagini din trecutul lui Javi cu fratele și tatăl său, evenimente care par a nu avea prea mare însemnătate inițial, însă acestea pun al cale povestea destul de complicată care ne este pusă în față în acest final de sezon. Acțiunea prinde înspă destul de repede viteză, iar la jumătatea episodului avem deja 45 de minute de gameplay, jumătate din acesta destul de intens, cu multă acțiune și mulți zombi. Urmăriți mai jos jocul pe prima lui parte:

A doua jumătate a episodului are mai puțină acțiune și se concentrează foarte mult pe poveste, explorând fiecare personaj principal în parte. Chiar dacă această parte este mai lentă, ea atinge o mulțime de puncte cheie în poveste răspunzând la multe întrebări dar și lasă multe lucruri nerezolvate. Am să încerc să le punctez pe rând, explorând drumul fiecărui personaj. În primul rând Jave se luptă între a alege între fratele lui și soția acestuia, iar alegerile mele au fost de a consolida relația extraconjugală, iar lucrurile au dus la moartea fratelui și a fiului acestuia. La sfârșit după analizarea acțiunilor mi s-a comunicat că relația dintre cei doi frați a fost disfuncțională, iar relația protagonistului cu cumnata sa, relație care a reieșit a fi de iubire. Tripp, pe care am ales să-l sacrific își dă viața, teoretic, pentru salvarea eroilor noștri și spun teoretic pentru căp nu am avut o imagine cu el ca zombi sau mort, ci doar l-am văzut căzând de pe o clădire, iar jocul are obiceiul de a ne surprinde și nu m-aș mira să-l vedem pe viitor. Jesus reapare și el în peisaj și mi se pare că se conturează o unire a universurilor din The Walking Dead și în următorul joc cred că vom vedea și alte personaje cunoscute din serialul TV. Lucrul care mi-a plăcut cel mai mult la acest episod a fost experiența avută cu Clementine cu care nu am avut ocazia să jucăm, dar am simțit-o mai aproape ca niciodată în acest final de sezon.

Finalul episodului ne confirmă acest lucru anunțându-ne că povestea lu iClementine va continua, lucru care a fost cerut de jucători din întreaga lume pe tot parcursul sezonului și care se pare că va fi îndeplinit de către Telltale. Rămâne de văzut cum vor proceda, s-ar putea să vedem un pachet DLC ca în cazul primului sezon al jocului, sezonul 4 al poveștii principale sau chiar și o nouă serie concentrată exclusiv pe Clementine sau Javi, despărțind cumva povestea. Multe lucruri au rămas neclare. Joan este dispărută, Javi este într-o relație ciudată și la conducerea Richmond, Clementine e plecată singură pe drum din nou, Jesus este cu un grup de oameni care seamănă izbitor cu cei din Kingdom din benzile desenate. Un lucru este clar. Va exista continuare! Iar acest lucru este bun, mai ales că acest ultim episod a fost unul magistral creat pentru a pava drumul acesta.

Concluzie

The Walking Dead: The Telltale Series – A New Frontier are un început extrem de solid de sezon cu primele două episoade. Povestea creată este captivantă atât pentru jucătorii vechi cât și pentru cei noi. Spre deosebire de sezonul doi, poți începe liniștit acest sezon chiar dacă nu le-ai jucat pe precedentele. Povestea este bine conturată, iar legăturiile sezonulu icurent cu cele vechio au fost restabilite spre final, lucru care îmbucură toți jucătorii vechi. Deciziile luate de tine în sezonul doi nu păreau să aibă vreun efect real, însă toate lucrurile s-au legat la finalul sezonului. Din punct de vedere al funcționalității, A New Frontier a evoluat mult față de predecesori, controlul este mai fin, mai responsiv și mai intuitiv. Grafica este cam la același nivel, dar rulează impecabil chiar și pe dispozitive mai slabe. Vă recomand cu căldură să încercați jocul, vă va prinde și vă va surprinde garantat. Jocul este disponibil pentru PC pe Steam și pe platforma Telltale, pe Xbox One și PlayStation 4, dar și pe dispozitive mobile, atât pe Android, cât și pe iOS. Noi am testat jocul pe Steam.

Lasa un comentariu

One Response

%d blogeri au apreciat:
Sari la bara de unelte