În urmă cu 2 ani puneam mîna pe un joc care se definea ca unic și care promitea să definească un nou gen în lumea gamingului. Este vorba despre Watch Dogs, un joc drăguâ care semăna cu GTA, dar care aducea un alt fel de gameplay prin protagonistul său Aiden Pearce și echipa lui de hacking. Jocul a fost interesant o perioadă, dar misiunile repetitive m-au făcut să renunț la el. Conceptul era însă bun și era de așteptat să vină și o continuare. Aceasta a apărut în acest an când Ubisoft a lansat Watch Dogs 2, titlu pe care noi l-am jucat în ultima săptămână, adunând vreo 30 de ore în el și încă nu l-am pus deoparte. Așadar se întrevede o îmbunătățire și am să vă vorbesc acum mai pe larg despre joc.
Povestea
Acțiunea din Watch Dogs 2 are în centru un nou protagonist, Marcus Holloway, un tânăr hacker recrutat de curând de DedSec, o organizație de hackeri. Povestea este plasată în San Francisco în viitorul apropiat, iar acțiunea se învârte în jurul războiului dintre DedSec și compania Blume. Aceștia din urmă au lansat ctOS, un sistem de operare menit să controleze un oraș întreg prin introducerea de tehnologii tehnice moderne, dispozitive uzuale controlate de la distanță. Blume realizează acest proiect cu ajutorului partenerilor din industria tehnologica, cinematografică dar și religioasă. Există o conspirație însă în spatele acestei companii și a partenerilor săi, iar treaba ta este să o dewscoperi și să-i expui pe persoanele responsabile în fața populației. Vei reuși acest lucru creând o rețea botnet uriașă formată din milioane de dispozitive smart.
Holloway nu lucră singur și este ajutat de trei alți membrii DedSec: Josh, un inginer cu o minte strălucită cu specializare în programare, Sitara, care este designer grafic și Wrench, care este inginerul din spatele dispozitivelor pe care le vei folosi în misiunea ta. În timp ce aceștia stau în spatele monitoarelor și a băncilor de lucru, Marcus este cel care pune planul în aplicare, făcând munca fizică.
Gameplay
Watch Dogs 2 nu mai este așadar un joc în care vei juca singur împotriva tuturor și vei avea o echipă. Ubisoft pune accent pe acest aspect și tot jocul se concentrează pe relația între personaje. Chiar dacă joci doar cu unul dintre ei îi vei cunoaște pe toți și vei învăța să relaționezi cu ei la nivel emotiv, personal chiar. Povestea acestora este conturată treptat în joc și spre deosebire de primul titlu acesta se concentrează mult mai mult pe poveste și pe dezvoltarea acesteia. Mi-a plăcut mult acest lucru și am recunoscut elemente pe care le-am regăsit și în Mafia 3, un joc care l-am apreciat mult. Asemănările nu se opresc aici, chiar dacă povestea jocurilor este cât se poate de diferită una de alta, dar nu despre asta trebuie să vorbim.
Watch Dogs 2 este plasat într-un mare open world care îți permite să explorezi multe locuri, însă spre deosebire de GTA sau Mafia, acestea nu te vor copleși și nu sunt așa de periculoase pentru misiunea ta. Poți opta pentru diferite stiluri de joc în care ori ucizi ori treci neobservat. Nu ai skilluri de luptă avansate, nu ai nici abilități fizice demne de un sportiv, deci ești un om ca oricare altul, dar cu o inteligență mare care se aplică asupra tehnologiei din joc. Ai acces la tehnologie ș iaceasta îți permite să intri în sistemele informatice, să deblochezi uși închise, să accesezi informații confidențiale și să controlezi dispozitivele smart și camerele de supraveghere.
Ca și echipament ai la îndemână clasicul smartphone, o imprimantă 3D care îți permite să imprimi o gamă largă de pistoale cu electroșocuri, arme de mână, shotgun, mitraliere sau puști semiautomate și deblochezi mai multe în funcție de misiunile îndeplinite în joc. Toate acestea sunt asemănătoare cu armele din primul joc, dar spre deosebire de acesta acum avem la dispoziție și o dronă care îți permite să te deplasezi în spații controlate de inamici, să accesezi sistemele de securitate prin intermediul ei și să faci totul de la distanță.
Ca orice joc de la Ubisoft, Watch Dogs 2 are un gameplay lung, plin de misiuni, iar lucrul care mi-a plăcut cel mai mult a fost acela că jocul nu te obligă să te plimbi mereu prin aceleași locuri. Practic dacă urmărești povestea, nu vei avea două misiuni în același loc și nu va trebui să te repeți la infinit. Pe parcursul jocului vei vizita pe rând toată harta, care nu mai este așa de încărcată de iconițe și locuri de vizitat cu un anumit scop. Bineînțeles că dacă vrei, te poți plimba peste tot și să nu urmezi misiunile, iar eu am făcut acest lucru, doar pentru a explora și găsi diverse secrete, care nu sunt puține la număr.
Per total, gameplayul din Watch Dogs 2 este foarte bun, dar suferă de sindromul jocurilor masive de tip open world, adică la un moment dat începe să se repete. După primele 10 ore de joc faci același lucru o dată și încă o dată până te plictisești. Dacă în GTA aveai opțiuni să elimini plictiseala până la un punct, aici nu prea ai. Moduri nu găsești și nu poți ieși din rutina creată. Asta nu însemnă că jocul este rău, din contră, elementele care îl definesc fac din jocul celor de la Ubisoft un titlu solid, unul dintre cele mai bune ale anului.
Grafică și sunet
Pe partea de grafică Watch Dogs 2 stă foarte bine. Am fost lipsit de erori grafice sau de performanță la lansare, lucru se pare că bun la ora actuală când din ce în ce mai multe jocuri sunt lansate cu buguri. Engine-ul grafic, detaliile și efectele grafice sunt la înălțime, pe partea de amplasament. Orașul, clădirile, mașinile, toate arată impecabil, însă detaliile la personaje, mai ales la NPCuri lasă de dorit. Mai mult, animațile aplicate acestora sunt de multe ori hilare pentru că apar diferite buguri în interacțiunea cu ei și îi găsești în ipostaze haioase sau nefirești. Partea bună în legătură cu personajele este că le poți customiza sau mai bine zis îți poți personaliza personajul, pe Marcus. Găsești diverse costume și elemente de îmbrăcăminte pe care le poți aplica personajului și ieși astfel din zona de repetitivitate, măcar vizual. Pe partea sonoră jocul stă bine. Dialogurile și efectele sonore sunt realizate impecabil, iar scenariul după care se întâmplă totul în joc este realizat într-o temă optimistă și plină de umor.
Concluzie
Watch Dogs 2 nu numai că este o continuare a francizei, dar reprezintă un nou început, o nouă implementare a unui concept care promite multe, dar căruia îi lipseau multe elemente. Aceste elemente sunt prezente acum și jocul este unul din cele mai bune jocuri de tip open-world de pe piață. Povestea este bună, cu un scop de urmat, însă spre deosebire de majoritatea titlurilor de acest gen, este deschisă, nu sumbră, cu multe elemente comice și lipsită de drame inutile. Gameplayul chiar dacă suferă din cauza rutinei ș ia elementelor care se repetă este bun, nu încarcă prea mult jucătorul cu chestii inutile și îți permite o abordare graduală prin prisma misiunilor dar îți și oferă libertate de mișcare pentru că poți explora orașul fără un scop anume. Grafica foarte bună la nivel de elemente statice (clădiri, terenuri, etc) contrastează cu scăpări la designul NPCurilor, dar per total este plăcută, luminoasă, modernă și de bun gust. Ce să zic, mie mi-a plăcut jocul, oferă multe ore de joc, are destul de multe de oferit jucătorilor și este mult peste predecesorul său. Drept urmare nu pot decât să vi-l recomand.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.